در حال بارگذاری ...
جمعه 28 دی 1403

بیست و هشتم مرداد، نتیجه آشکار اعتماد و خوش‌بینی به آمریکا

کودتای 28 مرداد، مبدأ تاریخ 63 ساله خیانت، جنایت و ستم آمریکا در ایران و نتیجه آشکار اعتماد و خوش‌بینی به این کشور است؛ کودتایی ننگین که شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد.

در گرماگرم آخرین روزهای مرداد 1332، توطئه ای آمریکایی - ‌انگلیسی ‌وقایع تلخی را در کشور رقم می زند، در حالی که هنوز ملی شدن صنعت نفت و تلاش برای مقابله با نفوذ خارجی سه ساله نشده، آغاز یک بی اعتمادی 63 ساله کلید می خورد. با ملی شدن نفت وکوتاه شدن دست انگلیس از صنعت نفت ایران، این کشور تلاش های فراوانی در جهت دست اندازی مجدد به منابع ایران انجام می دهد. توسل این کشور به نهادهای بین‌المللی، تحریم نفت و فشار اقتصادی، تهدید نظامی و اعزام چند رزم‌ناو به خلیج فارس و نیز تحریک مردم علیه دولت، از جمله اقدامات این کشور در ایران بوده است.

پس از بی نتیجه ماندن این اقدامات، انگلیس تلاش می کنند تا امریکا را نیز با خود همراه کند. آمریکا که در اوایل جریان ملی شدن نفت با برخی اقدامات کوتاه و پراکنده، از مصدق حمایت و توجه او را جلب کرده است، در پشت پرده و در لوای ژست بی‌طرفانه و میانجیگرانه با انگلیس همراه می شود. پس از مذاکراتی مفصل، جان فاستر دالس وزیر خارجه آمریکا و آلن دالس رئیس وقت سیا، موافقت دولت خود را با کودتا اعلام می کنند. سه ضلعی اجرای کودتا یعنی "بیگانگان، نظامیان و عناصر خودفروخته داخلی " شکل می گیرد، نام عملیات هم از طرف امریکایی ها، "آژاکس" گذاشته می شود.
سیا در مقدمه یکی از سندهای فاش شده در خصوص هدف کودتا می نویسد: هدف از عملیات آژاکس سرنگونی دولت، بازسازی منزلت و قدرت شاه و اداره ایران با سیاست های سازنده است.
کرمیت روزولت رئیس اداره خاور نزدیک سازمان سیا به فرماندهی عملیات انتخاب شد و امریکا و انگلیس، ستاد مشترکی را در ایستگاه اطلاعاتی انگلیس در قبرس تشکیل دادند.
 
نخستین مرحله از عملیات برای اجرا در 25 مرداد طراحی می شود
طراحان کودتا در خارج از مرزهای ایران با رهبران کودتا در داخل کشور از جمله "شاپور ریپورتر" قرار می گذارند و برای اطمینان دادن به شاه که حالا از تهران خارج شده است و در رامسر به سر می برد، در نیمه‌ شب 24 مرداد با پخش کردن پیام رمز "اکنون ساعت دقیقا 12 نیمه شب است" از رادیو بی.بی.سی، حمایت خود را از عملیات کودتا اعلام می کنند.
در پی وحدت رهبران نهضت و حضور مردم، اولین مرحله عملیات در 25 مرداد بر هم می خورد؛ 27 مرداد آیت الله کاشانی در نامه ای به مصدق، از قریب الوقوع بودن کودتای امریکایی - انگلیسی خبر می دهد، اما اعتمادی خودساخته و القا شده از طرف امریکایی ها باعث می شود مصدق خبر را ساخته توده ای ها بداند؛ اعتمادی که همچون تیشه ای تیز، ریشه نهضت را هدف قرار می دهد.
کرمیت روزلت" طراح کودتا" که در 16 تیر 1332 با گذرنامه جعلی به نام جیمز ف. لاکریج از مرز عراق وارد ایران شده است، پس از شنیدن خبر شکست کودتا، مجددا با بهره گیری از منابع مالی دولت امریکا ، اوباش خیابانی و گارد سلطنتی را به صف می کند، تشنج سراسر تهران را فرا می گیرد.
روز 28 مرداد اوباش وفادار به محمدرضا شاه پهلوی به سرکردگی شعبان جعفری، با پشتوانه دلارهای امریکایی به خیابان ها می آیند و با ضرب و شتم مردم و هواداران دولت، شرایط را آماده می کنند.
گارد سلطنتی بدون هیچ گونه مقاومتی خانه مصدق را محاصره، او را دستگیر و زندانی می کند. با عزل مصدق، سرلشکر فضل‌الله زاهدی مجری طرح کودتا، نخست وزیر می شود.
محمدرضا که پس از شکست کودتا در 25 مرداد ابتدا به بغداد و سپس رم گریخته است، به کشور وارد می شود و دیکتاتوری تام و تمامی را برای 25 سال دیگر بر ملت ایران تحمیل می کند.
او که دوام سلطنت خود را مدیون کودتاگران می داند،کشور و منابع آن را در اختیار امریکا و عوامل داخلی آنها قرار می دهد و 28 مرداد 32 نقطه عطفی در وابستگی کشور می شود، وابستگی که تا پیروزی انقلاب اسلامی در همه حوزه ها ادامه می یابد.
مادلین آلبرایت وزیر خارجه وقت ایالات متحده امریکا در دوره زمامداری بیل کلینتون، اولین مقام یانکی ها بود که پس از دهه ها به مداخله دولتش در کودتای 28 مرداد اعتراف کرد.
باراک اوباما نیز سال گذشته و در پی انتشار اسناد سازمان سیا و آشکار شدن نقش این کشور در طراحی کودتا، پس از سال‌ها پنهان‌کاری بر این دخالت آشکار صحه گذاشت.
اعتراف هایی که نشان می دهد، کودتای 28 مرداد، مبدأ تاریخ 63 ساله خیانت، جنایت و ستم امریکا در ایران و نتیجه آشکار اعتماد و خوش‌بینی به این کشور است.
نگاهی که اگر در هر مقطع دیگری از تاریخ نیز تکرار شود، بار دیگر دست چدنی امریکا از زیر دستکش مخملی بیرون خواهد آمد.
                                                                                                                                                                                  روابط عمومی دانشکده فنی انقلاب اسلامی