در حال بارگذاری ...
شنبه 29 دی 1403

تاریخچه گروه معماری

آشنایی با گروه عمران و معماری دانشکده فنی انقلاب اسلامی

رشته معماری از ابتدا یکی از رشته‌های اولیۀ دانشکده فنی انقلاب اسلامی از سال ۱۳۶۷ بود. در سال ۱۳۷۶، دانشکده فنی انقلاب اسلامی از دانشگاه شهید رجایی جدا شد و به‌عنوان مرکز آموزش عالی فنی انقلاب اسلامی مستقلاً فعالیت خود را ادامه داد و از سال ۱۳۷۷ تا سال 1390 با اضافه شدن رشته ساختمان به دانشکده، گروه ساختمان و معماری در ساختمان شماره ۲ واقع در خیابان دماوند شرق میدان امام حسین فعالیت نمود. از سال 1390 تاکنون رشته معماری و ساختمان ــ که در سال 1398 به عمران تغییر نام داده است ــ در ساختمان گروه عمران و معماری دانشکده فنی انقلاب اسلامی برقرار و با 6 رشته – مقطع تحصیلی در حال انجام امور آموزشی و پژوهشی است.

 مقاطع تحصیلی رشته معماری

از سال 1389 که کلیه دانشکده‌ها و آموزشکده‌های دفتر مدارس عالیِ آموزش و پرورش  به وزارت علوم پیوستند و دانشگاه فنی و حرفه‌ای شکل گرفت، رشته معماری دانشکده فنی و حرفه‌ای انقلاب اسلامی به‌عنوان برترین دانشکده پسران در سطح 184 آموزشکده/ دانشکده دانشگاه فنی و حرفه‌ای شناخته می‌شود.

مقطع کاردانی معماری: از سال 1367 تا به امروز در دانشکده فنی انقلاب اسلامی به فعالیت خود ادامه می‌دهد.  در هر سال دو ورودی 35 نفره در مهر و بهمن‌ماه به‌صورت روزانه و 5 نفر به‌صورت شبانه از شاخه فنی و حرفه‌ای و کاردانش هنرستان و از طریق سازمان سنجش پذیرش می‌نماید.

بر اساس آمار، از فارغ‌التحصیلان مقطع کاردانی بیش از 50 درصد در دانشگاه‌های تراز اول کشور در کارشناسی ناپیوسته رشته معماری یا مرتبط پذیرفته می‌شوند. همچنین اکثر فارغ‌التحصیلان این مقطع جذب بازار کار می‌شوند. با تصویب سرفصل کاردانی معماری مصوب دانشگاه فنی و حرفه‌ای، دانشجویان این مقطع میانگین 72 واحد را در 4 ترم درسی خود به اتمام می‌رسانند و فارغ‌التحصیل می‌شوند. برنامۀ آموزشی و سرفصل جدید دروس دورۀ کاردانی، با رویکردی نو و متناسب با اهداف و مأموریت‌های دانشگاه، بررسی و تصویب شده و از سال ۱۳۹۸در این رشته در حال اجرا است.

مقطع کارشناسی ناپیوسته معماری: در سال 1394 به همت گروه معماری، در مقطع کارشناسی ناپیوسته معماری پذیرش دانشجو صورت پذیرفت و در هر سال دو ورودی 35 نفره در مهر و بهمن‌ماه به‌صورت روزانه از طریق آزمون سراسری  پذیرش می‌شود. اکثر ورودی این مقطع، کاردانی پیوسته و ناپیوسته رشته معماری می باشند. طبق بررسی‌های صورت گرفته از فارغ‌التحصیلان این مقطع بیش از 30 درصد در دانشگاه‌های تراز اول کشور در کارشناسی ارشد پذیرفته می‌شوند. همچنین فارغ‌التحصیلان زیادی نیز جذب بازار کار می‌شوند. این دانشجویان میانگین 72 واحد(در صورت داشتن کاردانی مرتبط) را در 4 ترم درسی خود به اتمام می‌رسانند و فارغ‌التحصیل می‌شوند. برنامۀ آموزشی و سرفصل جدید دروس دورۀ کارشناسی ناپیوسته، با رویکردی نو و متناسب با اهداف و مأموریت‌های دانشگاه، بررسی و تصویب شده و از مهر ۱۴۰۰ در این رشته در حال اجرا است. تقویت و توجه بیشتر به توانمندی‌های حرفه‌ای و مهارتی، نسبت به برنامه‌های آموزشی مرسوم در سایر دانشگاه‌ها، از نقاط قوت این برنامه بوده است.

مقطع کارشناسی پیوسته مهندسی حرفه‌ای معماری: در مهر 1399 به همت گروه معماری و حمایت معاونت آموزشی دانشکده از طریق آزمون سراسری (شاخه ریاضی-فیزیک و فنی و حرفه‌ای نظام آموزشی 6-3-3) پذیرش دانشجو داشته است. دانشجویان کارشناسی مهندسی حرفه‌ای معماری میانگین 140 واحد را در 8 ترم می‌گذرانند و  فارغ‌التحصیل می‌شوند. این دانشجویان بعد از فراغت از تحصیل می‌توانند با شرکت در آزمون، موفق به اخذ پروانه نظام‌مهندسی گردند. در برنامۀ آموزشی کارشناسی پیوستۀ معماری، که از مهر ۱۳۹۹ تصویب شده و در حال اجرا است، توجه به ارتقای توانمندی‌های حرفه‌ای و مهارتی بوده و همین موضوع سبب شده درس‌ها و سرفصل‌هایی بعضاً متمایز نسبت به برنامه‌های مرسوم سایر دانشگاه‌ها در برنامه‌ریزی رشتۀ معماری مدنظر قرار گیرد.

مقاطع تحصیلی رشته عمران و نقشه‌برداری

مقطع کاردانی نقشه‌برداری: از سال 1367 تا به امروز در دانشکده فنی انقلاب اسلامی به فعالیت خود ادامه می‌دهد. در هر سال دو ورودی 20 نفره در مهر و بهمن‌ماه به‌صورت روزانه و 20 نفر به‌صورت شبانه از شاخه فنی و حرفه‌ای و کاردانش هنرستان و از طریق سازمان سنجش پذیرش می‌نماید.

اکثر فارغ‌التحصیلان مقطع کاردانی نقشه‌برداری در دانشگاه‌های تراز اول کشور در کارشناسی ناپیوسته مهندسی فناوری نقشه‌برداری یا رشته‌های مرتبط پذیرفته می‌شوند. علاوه بر این‌که فارغ‌التحصیلان مقطع کاردانی نقشه‌برداری از همان ابتدا با مهارت‌های کسب شده در دوره هنرستان و دانشگاه، مستعد جذب در بازار کار به‌عنوان نقشه‌بردار کارگاه و پروژه‌های عمرانی هستند. سرفصل کاردانی نقشه‌برداری مصوب کارگروه علمی –کاربردی وزارت علوم در سال 1380 است، دانشجویان این مقطع میانگین 72 واحد را در 4 ترم درسی خود به اتمام می‌رسانند و فارغ‌التحصیل می‌شوند.

 

مقطع کاردانی عمران: از سال 1367 تا به امروز در دانشکده فنی انقلاب اسلامی به فعالیت خود ادامه می‌دهد. در هر سال دو ورودی 30 نفره در مهر و بهمن‌ماه به‌صورت روزانه و 10 نفر به‌صورت شبانه از شاخه فنی و حرفه‌ای و کاردانش هنرستان و از طریق سازمان سنجش پذیرش می‌نماید.

اکثر فارغ‌التحصیلان مقطع کاردانی عمران در دانشگاه‌های تراز اول کشور در کارشناسی ناپیوسته رشته عمران اجرایی یا رشته‌های مرتبط پذیرفته می‌شوند. طبق رصد انجام شده، فارغ‌التحصیلان مقطع کاردانی عمران جذب بازار کار به‌عنوان سرپرست کارگاه و یا مجری پروژه‌های عمرانی می‌شوند. با تصویب سرفصل کاردانی عمران مصوب دانشگاه فنی و حرفه‌ای، دانشجویان این مقطع میانگین 72 واحد را در 4 ترم درسی خود به اتمام می‌رسانند و فارغ‌التحصیل می‌شوند. برنامۀ آموزشی و سرفصل جدید دروس دورۀ کاردانی، با رویکردی نو و متناسب با اهداف و مأموریت‌های دانشگاه، بررسی و تصویب شده و از سال ۱۳۹۸در این رشته در حال اجرا است.

مقطع کارشناسی ناپیوسته عمران: در سال 1399 به همت گروه مهندسی عمران دانشکده، در مقطع کارشناسی ناپیوسته عمران اجرایی پذیرش دانشجو صورت پذیرفته است و در هر سال دو ورودی 30 نفره در مهر و بهمن‌ماه به‌صورت روزانه و 10 نفر شبانه از طریق آزمون سراسری  پذیرش می‌شوند. اکثر ورودی این مقطع، کاردانی پیوسته و یا ناپیوسته رشته عمران یا مرتبط با آن هستند که در دانشکده‌های فنی و حرفه‌ای یا سایر دانشگاه‌های دیگر با معدل بالا فارغ‌التحصیل شده‌اند. پیش‌بینی می‌شود که فارغ‌التحصیلان عمران اجرایی دانشکده به‌عنوان کارشناس و سرپرست کارگاهی جذب بازار کار شوند. این دانشجویان میانگین 79 واحد را مطابق سرفصل مصوب وزارت علوم در 4 ترم درسی خود به اتمام می‌رسانند و فارغ‌التحصیل می‌شوند. برنامۀ آموزشی و سرفصل جدید دروس دورۀ کارشناسی ناپیوسته، با رویکردی نو و متناسب با اهداف و مأموریت‌های دانشگاه، درحال بررسی و تصویب است و انشاالله از مهر ۱۴۰1 در این رشته اجرا خواهد شد. تقویت و توجه بیشتر به توانمندی‌های حرفه‌ای و مهارتی، نسبت به برنامه‌های آموزشی مرسوم در سایر دانشگاه‌ها، از نقاط قوت برنامه در حال نگارش است.

اساتید و اعضای هیئت‌علمی گروه عمران و معماری

در سالیان اخیر از اساتید نخبه و تراز اول حوزه معماری و عمران جهت تدریس دروس تئوری و عملی رشته‌های عمران و معماری استفاده شده است و در همین راستا عموماً اساتید باتجربه شاکله اصلی اساتید گروه را تشکیل داده و اساتید جوان با تحصیلات پایه دکتری و کارشناسی ارشد دروس تخصصی را تدریس می‌نمایند. این مهم در راستای رسالت اصلی دانشگاه فنی و حرفه‌ای به‌عنوان دانشگاه نسل سوم دانشگاه‌ها و با هدف اصلی دانشگاه فنی تربیت دانشجویان آشنا به فن، حرفه و بازار و به تعبیری با پنجه‌های کارآمد است. در طی 15 سال اخیر برخی از فارغ‌التحصیلان همین دانشکده پس از اخذ مقطع ارشد مشغول به تدریس در دانشکده خود شده‌اند. رشته عمران و معماری دانشکده فنی انقلاب اسلامی در حال حاضر با 7 عضو هیئت‌علمی و حدود 50 نفر از اساتید مدعو در حال ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی به دانشجویان محترم و جامعه علمی کشور است. هرسال، شورای تخصصی رشته‌های عمران و معماری متشکل از اعضای هیئت‌علمی و منتخبین اساتید آن رشته تشکیل شده و از مهم‌ترین اهداف این شورای تخصصی برنامه‌ریزی، هدایت و پیشرفت آموزشی و پژوهشی گروه و شناسایی و رفع آسیب‌های احتمالی است.

  فعالیت‌های دانشجویی

انجمن علمی معماری از سال 1394 و انجمن علمی گروه عمران از سال 1397 به همت استادان محترم و دانشجویان رشته‌های عمران و معماری شکل گرفت و هر ساله تعداد 5 نفر از دانشجویان و 2 نفر از استادان، اعضای انجمن را پس از رأی‌گیری تشکیل می‌دهند و فعالیت‌های فوق‌برنامه و مسابقات دانشجویی داخلی و منطقه‌ای را هدایت می‌کنند. انجمن علمی معماری در سال 1399 به دلیل فعالیت‌های خود به‌عنوان انجمن علمی معماری برتر در سطح کشور در دانشکده فنی و حرفه‌ای باهنر شیراز انتخاب گردید.

از مهم‌ترین اتفاقات در گروه عمران و معماری دانشکده فنی انقلاب اسلامی برگزاری سومین همایش ملی پژوهش‌های نوین دانشگاهی در هنر، معماری و عمران بود که در 21 خرداد ماه 1399 در سطح ملی برگزار شد. همچنین از سال 1394 تا به حال چندین طرح پژوهشی و پروژه دانشجویی عملی اعم از مسابقه‌ای و پایان‌نامه‌ای به همت استادان و دانشجویانِ این گروه به مرحله اجرا رسیده است.