در حال بارگذاری ...
شنبه 29 دی 1403

پروژه های برتر و دست ساخته ها

گروه عمران و معماری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................

کتابخانه دیجیتال

استاد راهنما: جناب آقای دکتر کیارش میلانی‌نیا

نگارنده: آرمین طیبی

تاریخ دفاع: ۳۱/ ۶/ ۱۴۰۰

داستانِ شکل‌گیری این پروژه از بررسی صورت مسئله‌های جامعه امروزی ایران آغاز شد؛ صورت مسئله‌هایی که ریشه در شرایط اجتماعی و فرهنگی ‌دارند. از آنجا که معماری تاثیر شگرفی بر شکل‌گیری فرهنگ و شرایط اجتماعی یک جامعه دارد بر آن شدیم تا با طراحی یک فضای فرهنگی مدرن (کتابخانه دیجیتال) پاسخ‌های مناسبی به صورت مسئله‌های فرهنگی جامعه امروزی ایران بدهیم.

   رویکرد و کانسپت طرح پیشنهادی، شهر دانش است تا بتواند جوانان را به سمت خود سوق دهد و فضای پرجنب و جوش و فعال در منطقه ایجاد نماید. بستر طرح در محله نیاوران قرار گرفته و سایت نیز در کنار یک خیابان قدیمی و باریک واقع است که اطراف آن را خانه‌های مدرن شهری شکل داده‌اند. این امر موجب شده تا کیفیت مقیاس شهری محدوده، در طرح بازتاب داده شود.

   استراتژی طراحی ایجاد حجم در مجموع است: انباشت جعبه‌های کوچک برای ایجاد معماری در مقیاس شهری. جعبه‌های انباشته شده در طبقات پایین از لحاظ ارتفاعی کوچک می‌شوند و هرچه به مرکز طرح می‌رویم بلندتر می‌شوند تا بتوانند خود را به مثابه شاخصه‌ای فرهنگی در طرح نمایش دهند. جعبه‌های انباشته شده و به هم پیوسته در مقیاس‌های مختلف طراحی شده‌اند تا مقیاس‌های متنوعی از فضاهای یک کتابخانه به وجود آورند. جعبه‌ها در سطح زمین فرصتی برای فعالیت‌های جمعی و گروهی به وجود می‌آورند و در بالا کوچکتر می‌شوند تا فرصتی برای مطالعه در حریمی صمیمانه به وجود آید. سعی شده است تا با الهام از حیاط‌های مرکزی معماری ایرانی و مدرنیزه کردن‌ آن‌ها در مرکز طرح، پیوندی میان جعبه‌های مرکزی ایجاد شود تا نور طبیعی امکان عبور از میان آن‌ها را بیابد و اتمسفر فضایی تازه‌ای را در فضا شکل دهد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


مسکن موقت برای بلایای طبیعی با رویکرد خانه های تاشو

استاد راهنما: دکتر محمد مهدی عبداله‌زاده

دانشجو: مهدی شریفیان

تاریخ دفاع: ۲۱/ ۶/ ۱۴۰۰

مخاطرات طبیعی بخشی از جهان پیرامونی بوده و زندگی بشر بدون در نظر گرفتن این مخاطرات غیر قابل تصور خواهد بود. تأمین سرپناه همواره یکی از مبرم ترین نیازهای آسیب دیدگان پس از فاجعه بوده است. در طول تاریخ بسیاری از انسان ها به دلیل وقوع سوانح گوناگون مجبور به ترک خانه و کاشانه خود می‌شوند؛ اما پس از بحران نیز انسان ها مستحق زندگی پر منزلتی هستند. بنابراین باید قدم هایی برداشته شود تا رنج انسانها از بلایا کاهش یابد. در کشور ما، مقابله با بحران ها از از اهمیت زیادی برخوردار است به ویژه اینکه کشور ما کشوری است که با بحران های متنوع طبیعی و انسانی متعدد روبرو است که هر یک از این بحران ها می‌تواند کشور را به شدت تحت تاثیر قرار دارد. دلیل از انتخاب موضوع کمک رسانی و خدمت به افرادی است که درگیر حوادث طبیعی می‌گردند.

این پروژه طراحی و ساخت نمونۀ الگوی یک مسکن موقت با قابلیت جمع و باز شدن همراه با بعضی امکانات و تسهیلات اولیۀ زندگی است. قابلیت جمع و باز شدنِ سازۀ مسکن سبب کم کردن حجم و امکان حمل و نقل آسانِ آن می‌شود. همچنین با توجه به آسیب‌ها و مشکلات ناشی از کمبود یا اشتراک تسهیلات بهداشتی در شرایط بحران، برای هر واحد فضاهای سرویس و حمام و آشپزخانه، همراه با منبع آب و مخزن فاضلاب تمهید شده است. تمهید این موارد در یک خانۀ تاشو نکتۀ قابل توجه طرح است که آن را نسبت به نمونه‌های مشابه ارجح می‌کند.

 

 

 

 

 



طراحی فضاهای چندمنظورة تاشو

استاد راهنما: دکتر شهاب‌الدین ضیاءالحق

استادان مشاور: دکتر محمدمهدی عبداله‌زاده؛ مهندس وحید فتحی

نگارنده: سهیل عبدالله

زمستان ۱۴۰۰

 

در ایران از 41 بلای شناخته شده در جهان 31 بلا سابقة وقوع دارد. در اکثر بلایا و بحران ها سرپناه انسان‌ها آسیب دیده و تعداد زیادی از افراد مصدوم می شوند. در چنین وضعیتی نیاز به سرپناه برای بازماندگان و احداث بیمارستان‌های صحرایی برای مصدومین به شدت زیاد می شود. با توجه به این نیازها ما سعی کردیم فضایی طراحی و اجرا کنیم که قابلیت تعمیم به کاربری‌های مختلف از جمله مسکونی و درمانی و... را دارا باشد و بتوان سرویس بهداشتی و حمام را، که یک معضل در اسکان موقت می باشد، در آن تعبیه کرد. همچنین قابلیت گسترش را داشته باشد تا بتوان آن را به فضایی متناسب با تعداد افراد خانواده ها تنظیم نمود. در عین حال قابلیت تاشو بودن را داشته باشد تا انبارکردن و حمل ونقل آن به محل‌های مورد نیاز راحت تر صورت گیرد. به دلیل اینکه محل وقوع و زمان بلایا و سوانح ها را نمی توان مشخص نمود، سعی شده فضا طوری طراحی شود که در شرایط مختلف آب وهوایی جوابگو باشد و با اکثر اقلیم ها همسازی داشته باشد. با مطالعات صورت گرفته به این نتیجه رسیدیم که یکی دیگر از معضلات آسیب دیدگان تامین آب مورد نیاز است. برای جلوگیری از این معضل، منابع آبی مختص هر واحد تعبیه شده که آب مورد نیاز آنها را تامین میکند

 

 

 

 

 

 

 

 



طراحی باشگاه ورزشی و استخر دانشکده انقلاب اسلامی تهران

استاد راهنما: دکتر محمد مهدی عبداله‌زاده

استاد مشاور سازه: دکتر محسن فضلوی

استاد مشاور تأسیسات: دکتر شهاب‌الدین ضیاءالحق

دانشجو: محمدرضا ابراهیم‌زاده ماهانی

تاریخ دفاع: شهریور ۱۴۰۲

 

موضوع این پروژه طراحی یک مجموعه ورزشی شامل استخر، سالن بدنسازی و سالن ورزش‌های تشکی در دانشکدة فنی انقلاب اسلامی است. طبق بررسی‌های انجام‌شده در «طرح توسعة پردیس دانشکده فنی انقلاب اسلامی»، این دانشکده به مثابه بزرگترین مرکز آموزشی منطقه ۱۸ تهران، به لحاظ بسیاری از سرانه‌ها در مضیقه است. در بخش سرانه‌ فضاهای ورزشی، با وجود یک سالن ورزشی برای جمعیت حدود ۴۰۰۰نفر دانشجو، تنها حدود یک‌سوم سرانه تأمین شده است. لذا نیاز است فضاهای ورزشی بیشتر برای استفاده دانشجویان و کارکنان برای ارتقای زیرساخت‌های رفاهی مجموعه ساخته شود.

مکان طرح در زمینی به مساحت حدود ۱۵۰۰مترمربع در انتهای جنوبی سایت دانشکده (قلمروی کاربری‌های رفاهی) و در جوار خیابان بافان، با قابلیت دسترسی از خیابان است تا امکان استفادة مراجعان بیرونی نیز فراهم شود. به این ترتیب این طرح می‌تواند کیفیت زیست در دانشکده انقلاب اسلامی و همچنین منطقه 18 شهر تهران را بهبود ببخشد و در کنار ارتقای زیرساخت ورزشی و رفاهیِ دانشجویانِ دانشکده، نیاز اهالی منطقه را نیز تامین کند. همچنین کمک مالی و منبع درآمدی برای دانشکده باشد و عاملی برای سوق دادن سرمایه‌گذاران چه حقیقی و حقوقی به سمت این منطقه شود.

با توجه به سه عامل مهم (الف) شکل و هندسة قناس سایت (ب) تأمین دسترسی همزمان داخلی و خارجی (ج) بستر و ابنیه موجود دانشکده، در این طرح ایدة ایجاد دهلیزِ میانی و قرارگیری دو حجم در دو سوی آن مبنا قرار گرفت. عملکرد استخر (عملکرد درشت‌دانه) در سوی شمالی (بخش بزرگ سایت) و رختکن‌ها و سالن‌های بدنسازی و ورزش‌های تشکی (عملکرد ریزدانه) در سوی جنوبی (بخش کوچک سایت) جانمایی شد و این دو از طریق پلی در روی دالان به هم متصل شدند. این ایده هم به حل نیازهای عملکردی و جانمایی بنا در سایت کمک کرد و هم فرمی مطبوع و تداعی‌کنندة فضاسازی‌های سنّت معماری ایرانی فراهم کرد. به علاوه طراحی نما و پوستة خارجی بنا به نحوی انجام شد که با سیمای عمومی ابنیة موجود در دانشکده خویشاوند باشد.